Avui fem… Fatay ( empanada àrab)

Empanades a l’ Orient Mitjà.

Les referències més antigues sobre les empanades les podem trobar a la cuna mateixa de la nostre civilització. Ja es coneixia un plat semblant a la empanada a l’antiga Persia. També era coneguda a Grècia.

Les empanades tenen noms sonors que encara avui dia es conserven, com ara fatay o esfiha. És fàcil imaginar la necessitat d’un menjar que alimenti i que a més a més ressisteixi les llarges travessies pel desert, juntament amb les alforjes plenes de llet agria, dàtils i aigua d’azar.

Ingredients per a 4 persones:

Per a la massa:

3 culleretes d’oli

1 cullereta de sal

1 cullereta de sucre

1 cullereta de postres de llevat

400 gr. de farina (si és de rebosteria millor)

1 tassa d’aigua (uns 200cc) tèbia

Elaboració:

Primer de tot, en un bol petit dissolem el llevat i el sucre amb l’aigua tèbia. Ho deixem reposar 1/4 d’hora perquè el llevat quedi ben dissolt.

A continuació, en un bol gros (prou gros per amassar la massa que ens quedarà) hi barregem la farina amb la sal i l’oli. Tirem l’aigua que hem preparat abans i amassem tot enèrgicament, fins que la massa quedi compacta i no s’enganxi als dits. Quan estigui així, fem una bola i tapem el bol amb un drap de cuina.

D’aquesta manera, fem que la massa fermenti. Ho deixem reposar fins que la massa dobli el seu tamany, almenys 1 hora. Llavors, traiem la bola del bol i, amb la taula ben enfarinada, la tornem a amassar fins que quedi una pasta ben elàstica i suau.

Imredients per al farcit:

2-3 cebes mitjanes

750 g de carn picada de xai

1 pebre vermell

1 pebre verd

1 tomaquet mitjà

all i  julivert

sal, pebre dolç i pebre blanc

olives

oli abundant (1/4 de litre, perquè després el faras servir per fer la masa)

Elaboració:

Talla les hortalices menudes, reserva el tomaquet, i fes afoc molt suau amb l’oli. Mentre es fa prepara i assaona l’ingredient principal del fatay, la carn. Quan el cuinat estigui a mig fer assaones, afegeixes el tomaquet pelat i picat i el deixes que es vagi fent fins que tot estigui pochado, es a dir caldos, i la ceba transparent. Afegeix una mica de pebre dolç i remena. Després el deixes refredar abans de posar a la empanada.

Fes cercles d’uns 20 cm de diàmetre. Posa el farcit al mig i plega les bases en forma de triangle.

Caldrà posa les empanades al forn més o menys 15 minuts.

Advertisements
Arxivat a d. Taller de cuina. Comentaris tancats a Avui fem… Fatay ( empanada àrab)
%d bloggers like this: